Product:        “No Visible” parket- meubelolie, 700.0330

Waterverdunbare niet brandbare transparante hybride  parket- meubelolie.  No Visible olie biedt een natuurlijke bescherming bestemd voor het afwerken van parket en meubelen. No visible olie is reukloos, ecologisch en geeft een goede bescherming, onderhoudsvrij. De kleur en natuurlijke uitstraling van het hout blijft behouden, vergeling van de olie wordt voorkomen door UV absorberende additieven.

Verwerkingsgegevens

Vóór gebruik de bus goed oproeren. De olie wordt aangebracht met spuit, kwast of lakrol. Met kwast/kortharige  roller moet de olie in de richting van de houtnerf worden aangebracht. Indien het hout vooraf is ingekleurd met een standaard waterbeits moet de eerste laag worden aangebracht met de spuit. Na voldoende droging (ca. 2-3 uur), schuren met korrel 280 en goed stofvrij maken. Aansluitend afwerken met 1laag olie.

Technische gegevens

Artikelnaam                 no visible olie

Artikel nr.                    700.0330

Glansgraad                  <5%DIN 67 530

Rendement                 ca. 80-110g/m2(natte laag),  10-12 m2/l/laag

Verpakking                  2,5 5, 10 liter cans

Viscositeit                   35-40 sec DIN-4mm (53211)

Opbrengtechniek        spuit, kwast, kortharige roller

 

Droogtijden bij 20 ºC

Stofvrij                        ca. 30 minuten

Kleefvrij                       ca. 60 minuten

Schuurbaar                  ca. 2-3 uur

De droogtijd wordt o.m. bepaald door de opgebrachte hoeveelheid vernis, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid ventilatie.

Proefnormen

DIN 68861-1C             chemicaliënbestendigheid

DIN 53 160                  speeksel en zweetvast

(geschikt voor kinderspeelgoed)

EN 71-3                       vrij van zware metalen

Formaldehyde vrij

Aanvullende gegevens

·        Extra mat, volledig onzichtbaar

·        Gereedschap gebruiken van RVS

·        Gereedschap na gebruik direct reinigen met water

·        Invisible olie is vorstgevoelig, niet beneden    5 ºC transporteren of opslaan

·        niet beneden 5 ºC verwerken of laten drogen.

·        Verpakking zoveel mogelijk gesloten houden, bij velvorming de inhoud filtreren met b.v. een nylonkous.

·        In goed gesloten verpakking en vorstvrij opgeslagen is de invisible olie 1 jaar houdbaar.

·        Indien het hout vooraf wordt gekleurd met een beits, verdient het (bij zwaar gepigmenteerde kleuren) de voorkeur een Block primer (oplosmiddelhoudend) aan te brengen, gevolgd door invisible olie in de 2 komponenten uitvoering.

 

Uitgiftedatum: 26 januari 2011

no Visible oil  aanvullende informatie

Onzichtbare bescherming voor hout

 

Geheel onzichtbaar                 De kleur en het natuurlijk uiterlijk van hout blijft perfect behouden

Gemakkelijk aan te brengen   Wordt aangebracht als een vernis, met de rol en zonder na te vegen

Uitstekend weerstand             Resultaat van de Taber-test: 40 mg (1000 omw. / CS17 / 1kg )

Ecologische chemie                Op waterbasis, geen geurhinder, zeer lage V.O.S emissie

Totaal afwerking                    Definitieve afwerking  die nadien geen nieuwe olielaag vereist

Gemakkelijk te herstellen       Geen volledig schuren van het parket bij herstel nodig

Geen vergeling nadien            Bevat een ecologisch permanente anti-UV-additief die de  natuurlijke                                                                                         vergeling door UV-stralen voorkomt

 

Kenmerken:

 

No Visible Oil is een product vervaardigd uit geëmulgeerde oliën, water oplosbare harsen en ander unieke op nano-technologie  gebaseerde componenten. Dit product zorgt voor een onzichtbare en niet-glanzende afwerking. Deze olie bevat anti-UV-additieven die het hout duurzaam beschermen tegen vergeling terwijl de kleur en natuurlijke charme van het hout intact blijven. No Visible Oil is een hybride product op waterbasis dat geurloos en milieuvriendelijk is. Met dit product biedt u het hout een degelijke bescherming tegen water en andere keukenvloeistoffen. No Visible Oil vereist geen regelmatig onderhoud in tegenstelling tot andere traditionele oliën.

Geschikt voor nieuw parket of blank geschuurde parket, bestemd voor normaal gebruik .Enkel inzetbaar op natuurlijk bleke houtsoorten (zoals eik, grenen ,esdoorn, beuk, ...)

 

Applicatie:

 

Rol:

Gebruik een mohair rol met dikke haren  of een rol met microvezels die niet pluist. Voor het gebruik van de rol, is het aan te raden om de rol te borstelen om zo de losse vezels te verwijderen, in water te dompelen, uit te wringen en laten drogen.

Platte Kwast:

Borstel de kwast om de losse haren te verwijderen. Gebruik enkel droog en perfect gereinigd materiaal. Tussen ieder gebruik is het aan te raden om het materiaal in een gesloten plastic zak te bewaren om zo uitdrogen of opnieuw te moeten reinigen van de rol of kwast te voorkomen. Bij applicatie met een rol kan de rol in een emmer met water ondergedompeld worden bewaard om uitdroging te voorkomen. Gereedschap reinigen met water.

 

Uiterlijk

Melkachtig emulsie

Glansgraad

Echt diep mat (gloss 3 á 5%)

Verdunnen

Gedemineraliseerd water ( 5 á 10%)

Dichtheid

1,00 gr/cm3

Vaste stofgehalte

+/- 30%

Viscositeit

Ongeveer 30-50” (DIN4, 20 °C)

Zelfontbrandingstemperatuur

Geen

Toepassingstemperatuur

Tussen 13°C en 25°C

Droogtijd Stofdroog

30 minuten

Bedekbaar

2 uur

Volledige uitharding

7 dagen

Mechanische weerstand

Uitstekend, (Taber slijpsteen CS17 / 1000 trs / 1kg): ± 43mg

Weerstand tegen vlekken

Uitstekend (zie chemische weerstand)

Norm EN-71.3

Veiligheid van speelgoed

V.O.S. gehakte

Conform de heersende Europese wetgeving (DECOPAINT)


Voorbehandeling:

Op oud parket:

Schuur het parket blank in tenminste 3 verschillende schuurbeurten. Schuur het hout een eerste keer volledig af met grove korrel (16-40). Herstel of vul, indien nodig, verbindingen, gaten, spleten en scheuren met een voegenkit. Schuur vervolgens met een middelgrove korrel (60-80) en werk af door te schuren met een fijne korrel (100-150).

Op nieuw parket:

Een lichte schuurbeurt met fijne korrel is voldoende. Daarvoor kan men een schuurschijf met korrel 150 gebruiken die gemonteerd is op een witte pad (monobrosse). Bij handmatig schuren kan men schuurpapier korrel 120-220 gebruiken.

In alle gevallen moet de grond, muren en plinten altijd perfect schoon gemaakt worden voordat er een eerste laag aangebracht wordt.  In de meeste gevallen kan no Visible Oil meteen op nieuw hout aangebracht worden in 2 lagen. Om het onzichtbare uiterlijk van de afwerking te halen, mag men geen primer op waterbasis gebruiken als eerste laag.

Op het merendeel van verouderd nieuw parket is het noodzakelijk om de oplosmiddelhoudende  BLOCK PRIMER aan te brengen alvorens de no Visible Oil te gebruiken (Voer vooraf een test uit!) Breng nooit een primer aan als u een voor-afgewerkt parket behandeld.

Op parket dat reeds met een beschermingsmiddel behandeld is, biedt het gebruik van no Visible Oil dezelfde voordelen als bij ruw hout  nl.: extra mat uitzicht, geen verandering van de initiële kleur (op heldere houtsoorten), een perfecte weerstand tegen slijtage, tegen vlekken en tegen kleurveranderingen gedurende  de tijd. Het is toch noodzakelijk om vooraf de hechting van de producten te testen. Dit kan u doen op de volgende manier:

1:         Neem ca. 10 van no Visible Oil

2:         Breng het product aan in een kleine deel  van 10 cm op 10 cm. Laat gedurende 2 uur drogen            alvorens een tweede laag aan te brengen. Laat vervolgens 72 uren drogen.

3:         Kras vervolgens op het oppervlak met een muntstuk waabij geen te grote druk op uitoefent.

4:         Ga na of het oppervlak op een normale manier gekrast wordt.

            De beschermingslaag mag niet afschilferen.

 

Verwerkingsomstandigheden :

omgevingstemperatuur en vloertemperatuur: 

tussen 13°C en 25°C

Relatieve luchtvochtigheid

tussen 30% en 70%

Schone, droge ondergrond,

vochtigheid < 10%

Zorg voor een goede ventilatie maar vermijd te sterke luchtstromen.


Werkwijze:

Begin het aanbrengen op de randen van de ruimte met een platte kwast ga vervolgens verder met een rol. Breng het product aan op een gelijkmatige wijze en eindig in de richting van de houtvezels (of in de richting van de lichtinval naargelang type van leggen) zorg ervoor dat verdikkingen vermeden worden.

Breng het product aan met een goed gedrenkte rol zonder de rol overdreven aan te drukken.

Pas het aanbrengen op de randen aan zodat ze in het zelfde tempo worden bewerkt als de    aangrenzende gedeeltes. Organiseer het aanbrengen zodat het kan gebeuren in kleinere gedeeltes van 2 tot 4 m2. Enkel zo kan men  de randen nat op nat aanbrengen (binnen 20 min).

Het  witachtige uiterlijk op het product verdwijnt na enkele minuten als het product droogt.

Controleer het verbruik van het product regelmatig, zorg ervoor dat het aangeraden verbruik gerealiseerd wordt (+/- 1 L per 10 m2).

Nadat de eerste laag aangebracht wordt, is er een droogtijd nodig van 2 uur (bij 20°C en 50% r.v.), schuur vervolgens fijn om zo de ruwheid van het hout te verwijderen (met een fijn schuurpad). Reinig het oppervlak zorgvuldig alvorens de 2e laag aan te brengen.

No Visible Oil wordt gebruikt in 2 lagen (op zeer poreus hout is zelfs een derde laag nodig).

Controleer op het eind van de 2e laag het verbruik. Het totaalverbruik moet 200 gr/m2 benaderen (dus 1 L per 5m2 voor afgewerkt parket in 2 lagen). Als dit verbruik niet gehaald werd, moet er een 3e laag aangebracht worden. Ongeveer 10 m2 per laag.

Geborsteld hout: op sterk geborsteld hout raden we aan om de gehele behandeling uit te voeren met een platte kwast zodat de houtporiën goed gevuld raken en een goede bescherming gegarandeerd kan worden.

Vloerverwarming: volgens de toepassingsregels moet de verwarming 48 uur voor toepassing van het product stil gelegd worden. Daarna kan deze weer aangezet worden in geleidelijke stappen 7 dagen na het eind van de behandeling.

Stofdroog

30 minuten bij normale omstandigheden

Schuurbaar / afwerkbaar

2 uur bij normale omstandigheden


Laat geen pauze van meer dan 48 uur tussen 2 lagen

Lage temperaturen, luchtvochtigheid en de dikte van de aangebrachte lagen kunnen de drogingstijd van het product negatief beïnvloeden. Laat in geval van twijfel 12 uur drogen vooraleer er een volgende laag aangebracht word. Meteen na gebruik met water reinigen.

Na 12 uur drogen is het behandelde parket begaanbaar (voorzichtig). De maximale hardheid van het product is bereikt na 7 dagen. Na deze periode kan het parket bedekt worden (tapijt) en is het geschikt voor intensief gebruikt. No Visible Oil is een definitieve behandeling die naast reingen geen bijzonder onderhoud vergt.

Reinig regelmatig met een stofzuiger of een bezem. Droge reiniging is vereist tijdens de eerste week

Regelmatig onderhouden met een zachte reiniger en goed uitgewrongen materiaal.

Wij raden voor het regelmatig onderhoud, het gebruik van Wash&Wax aan (verdund in water) om de initiële glans van het oppervlak niet te veranderen en het natuurlijke aanzicht te behouden.

In de no Visible producten worden bijzondere harsen gebruikt die een gemakkelijke renovatie mogelijk maken zonder dat het hout compleet blank geschuurd wordt.  Baken de te renoveren plank of zone af met plakband Schuur het afgebakende oppervlak met dezelfde korrel die gebruikt werd om het parket te schuren.

Gebruik geen te fijn schuurmateriaal om verschillen in glans met de niet gerenoveerde zone te vermijden. Het gebruik van een korrel 120 wordt algemeen aangeraden. Herbehandel de afgebakende zone met 2 lagen no Visible Oil en zorg ervoor dat er niet teveel overlapping is met het plakband. Verwijder het plakband onmiddellijk na het aanbrengen van de laatste laag. Reinig het oppervlak met Intensief Reiniger (Quartier) spoelen en laten drogen. Ga vervolgens verder met een lichte schuurbeurt met een fijn schuurpad of -papier (korrel 150-220) en maak schoon. Breng 1-2 lagen no Visible Oil aan. Vorstvrij bewaren (wees voorzichtig met opslag in een voertuig). Bewaar in de ongeopende verpakking in een droge omgeving tussen 5°C en 25°C.

Houdbaarheid van ongeopende producten: 24 maanden

Houdbaarheid van geopende producten: bruikbaar zolang geen film op het oppervlak gevormd is en indien er geen veranderingen aangebracht zijn in de samenstelling van van het product.

Respecteer het milieu. Gooi geen producten weg in riolen, water of grond. Laat de resten van het product drogen en gooi resten en lege verpakkingen weg in aangepaste afvalverwerkingsplaatsen

Bevat geen zware metalen (zoals lood, chroom, kwik en cadmium) en is overeenkomstig de norm EN 71.3 «Veiligheid van speelgoed» Bevat geen Chlorophenols (PCP), lindaan (HCH), deformaldéhyde noch andere giftige organische stoffen.

V.O.S.gehalte is zeer laag (<7%) en is overeenkomstig de Europese richtlijn Decopaint. No Visible Oil is een nieuw-generatie-product op basis van hars die geen NMP bevatten (geen N-Méthyl-2pyrrolidone)

Taber test (CS 17/1000 gr/1000 omw.) No Visible Oil HPC-5007 werd aangebracht in 2 lagen (75 gr / laag). Getest volgens de richtlijn NF-EN 483-2 na 7 dagen drogen bij 20°C en 60 % r.h. Gewicht van afgesleten materiaal: +/- 43 mg (0,0286 %)