BETON CIRÉ VERWERKINGS HANDLEIDING


BASIS

Beton Ciré cement

800.0700 (normale korrel) verpakt per 25 kg; benodigde verharder: 5 liter (Artikel-nr. 800.0703)
800.0701 (
fijne korrel) verpakt per 25 kg; benodigde verharder: 7 liter (Artikel-nr. 800.0703)

Beton Ciré Primer

800.0702 standaardverpakking 5 liter


Beton Ciré Pigment

Diverse kleuren verpakt in 1 of 2,5 kg
Recepturen en kleuren zijn terug te vinden op internet
www.quartier.nl, onder “Beton Ciré”.

Aandachtspunten ondergrond

De ondergrond dient schoon en vetvrij te zijn. Zuigende ondergrond zoals Stucwerk, MDF en Multiplex: voorbehandelen met primer (artikel nr. 800.0702) en goed laten drogen. Toepassing van de primer voorkomt verlies van water in het aangebrachte betoncement mengsel, welke nodig is voor een correcte chemische doorharding.

Constructiewerk: MDF- of watervaste Multiplex plaat, hoekconstructie moet onder 45 graden, watervast verlijmd.


Gereedschap

- flexibele spaan (Artikel-nr. 800.0728)

- mengkuip

- mechanische menger (mengelement/boormachine)


Let op! Maak altijd eerst een proefstuk om te kijken of de kleur goed is! Uitgeharde Beton Ciré is lichter van kleur dan net aangebrachte Beton Ciré.


Werkwijze (beknopt)

Pas Beton Ciré primer toe, indien noodzakelijk (dus vooral op zuigende ondergronden).


Bereken hoeveel Beton Ciré moet worden aangemaakt.

De eerste laag, ca. 1,5 mm., de tweede laag ca. 1,5 mm., in totaal een laagdikte van ca.
3 mm. Bij deze laagdikte kan met 25 kg cement ca. 6-8 m2 worden afgewerkt. Deze waarde is sterk afhankelijk van de “vlakheid” van de ondergrond.


Afhankelijk van de gewenste kleur en bijbehorend recept (zie
www.quartier.nl) wordt de hoeveel pigment afgewogen en toegevoegd aan de Beton Ciré verharder en mechanisch doorgeroerd, dit mengsel wordt vervolgens aan het cement toegevoegd en mechanisch doorgeroerd. Het mengsel dient binnen de 30-45 minuten te worden verwerkt, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Uitharding kan vertraagd worden door een vertrager (artikel nr. 800.0705, toevoeging ca. 0,4%) te gebruiken.

Eerste laag aanbrengen met troffel/spaan. De tweede laag kan dezelfde dag worden aangebracht, binnen een droogtijd van 4-24 uur. Deze wordt na droging geschuurd (korrel P80-P120) om kleine loszittende stukjes te verwijderen en een egaal oppervlak te verkrijgen.

Afwerk systemen

Beton Ciré aangebracht in ca. 3mm.
hoeft niet te worden afgewerkt, de aangebrachte laag is immers waterdicht en voldoende bestand tegen mechanische invloeden. In een aantal gevallen wordt toch gekozen de aangebrachte laag verder af te werken:


Decoratieve afwerkingen

Hardwasolie, leverbaar in diverse kleuren.

Aanbrengen van een blanke hardwasolie geeft een diepere kleur en zorgt voor een wat gladder aanvoelend oppervlak, vult de poriën waardoor er ook minder vuil- en stofaanhechting zal ontstaan. Toepassing van een gekleurde hardwasolie geeft hiernaast ook een decoratief effect, waarbij een contrasterende kleur de spaanstreken zal accentueren.

Topcoat

Ingekleurde water gedragen topcoat (artikel nr. 800.0443), b.v. parelmoereffect.


Was

Loogwas of witte was geven beide wat meer dieptewerking en aantekening van de spaanstreken.


Buitentoepassing of in vochtige ruimtes

Een correct aangebrachte Beton Ciré laag is waterdicht. Wanneer het oppervlak echter regelmatig blootgesteld wordt aan vocht is het raadzaam het oppervlak af te werken met een sealer/impregneer ( artikel nr. 800.0730, verbruik 10-12,5 m2/l) welke in twee lagen wordt aangebracht om zeker te zijn van een volledige impregnering, gevolgd door 2 componenten aflak (MAT) PUWA (artikel nr. 800.0443), verbruik 8-10 m2/l) of een 2 componenten aflak (GLANS) PUWA (artikel nr. 800.0464), aan te brengen in 1 laag.


Dit buitenbestendig laksysteem heeft als hoofddoel de poriën van het Beton Ciré oppervlak te vullen, waardoor schimmel e.d. minder aangroeimogelijkheden heeft en het oppervlak makkelijker reinigbaar is. Het systeem wordt ook toegepast op aanrechtbladen.


PRODUCTINFORMATIEBLADEN / VEILIGHEIDSINFORMATIEBLADEN

Brochures en adviezen worden geheel vrijblijvend verstrekt. Daar de wijze van applicatie en de omstandigheden daarbij buiten onze beoordeling vallen, kan geen aansprakelijkheid op grond van de verstrekte gegevens worden aanvaard. Op al onze leveringen, adviezen, documentatie etc. zijn de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde verkoop- en leveringsvoorwaarden van kracht. (KvK, Veluwe en Twente nr. 06089530)